Mode o kläder

Bomullsodling

Idag odlas bomull mestadels i subtropiska och tropiska delar av världen. Konstbevattning används ofta eftersom odlingarna ofta är belägna i torra områden där det finns ont om sötvatten. Bomull kräver väldigt mycket vatten för att odla. Herrskjortor till lågt pris. Så mycket som 29 000 liter vatten kan krävas för att producera ett kilo bomull. Odling av bomull påverkas således den lokala miljön stort. Ibland leder det till att rent dricksvatten blir en bristvara.

Inte nog med att det går åt mycket vatten, det går även åt mycket kemikalier för att hålla skadeinsekter borta. Odlingarna behöver årligen en fjärdedel av världens användning av insektsbekämpnings-medel samt en tiondel av ogräsmedlen. Detta leder ofta till att andra organismer än skadedjuren blir skadade av giftet. Gifterna sprids vidare i näringskedjor och riskerar på sikt att påverka och störa funktionerna i viktiga ekosystem. Även människor blir sjuka när de exponeras för kemikalierna, i synnerhet bomullsarbetarna ute på fälten. Huvudvärk, illamående, svimningar och svåra allergier är exempel på vanliga åkommor. Bomullen täcker ca hälften av världens textilproduktion.

 

Textilarbetarnas villkor

Arbetarnas villkor är ofta inte bra, detta trots att modeindustrin säger sig vilja göra rätt för sig genom att erbjuda arbetarna goda villkor

Kemikalier

Kemikalier tillsätts bland annat för att göra brandsäkra möbeltyger och vattenavvisande plagg. Men även för att tillverka en vanlig T-tröja går det åt kemikalier. En del kemikalier som används kan vara farliga både för hälsan och miljön. Är man till exempel allergiker finns risken att man blir påverkad extra lätt. Mängden kemikalier som används är stor. De används i samtliga steg i produktionen av kläder. Kemikalier tillsätts ofta till den färdiga produkten för att uppnå olika funktioner, till exempel anti­bakteriell behandling av sportkläder, flamskyddsbehand­ling av möbeltextilier, impregnering av allväderskläder och medel för att motverka mögel vid transport och för­varing. I plasttryck på kläder kan det finnas mjukgörande ämnen, som ftalater. I genomsnitt går det åt nästan 1 kg kemikalier när en vanlig t-shirt produceras. Mycket av dessa används då klädesplagget ska färgas.

Något som tillverkarna börjat göra på senare dagar är att tillsätta antibakteriella ämnen. De tvättas snabbt ut de känt miljöfarliga ämnena som triklosan, triklokarban och silver kommer ut i avloppen och dödar vattenlevande organismer.

Write a comment

Comments: 2